Knäckebrödsfabriken litar på Kiiltos lim

Lantmännen Cerealia Oy använder enbart lim från Kiilto i sina förpackningar: vid val av leverantör lade företaget stor vikt på tillförlitliga leveranser, ett konkurrenskraftigt pris och funktioner i hemlandet. Samarbetet med Kiilto löper smidigt och limmen fungerar klanderfritt. När varmlimmet godkändes för användning med livsmedel, fick knäckebrödsfabriken en ny kund.

Lantmännen Cerealia Oy:s fabrik på ön Kotkansaari drivs utan avbrott i tre skift året om. Varje timme färdigställs tusentals paket knäckebröd.

Hösten 2015 ansökte det stora tyska företaget Alnatura som tillverkar ekologiska matvaror om det tyska BfR-godkännandet för limmen som används i knäckebrödsförpackningarna på Lantmännen Cerealia Oy:s fabrik i Kotka.

”Efter att ha klarlagt den nya kundens krav, kunde vi snabbt hjälpa Lantmännen Cerealia Oy:s fabrik med kraven för BfR-godkännandet,” säger Kiiltos kundtjänstchef Juha Rinne.

Standarderna och föreskrifterna som tillämpas på lim som används inom livsmedelsindustrin varierar i olika länder.

Lantmännen Cerealia Oy

Lantmännen Cerealia Oy, tidigare Vaasan Oy, är ett bageriföretag som grundades 1849 och är verksamt, förutom i Finland, också i Baltikum. Företagets bäst kända varumärken är Vaasan Ruispalat, Vaasan Taika och Vaasan Isopaahto. På fabrikerna i Finland, Estland, Lettland och Litauen arbetar över 1 500 experter på olika områden. Strax under ett tusen av dem är stationerade i Finland.

”Vi hade inte en sådan produkt sedan tidigare, men bestämde oss för att ta fram en och vi kunde inom kort testa det nya limmet i Lantmännen Cerealias produktion.”

Limmet introducerades på knäckebrödslinjen våren 2016 och fabriken kunde påbörja leveranserna till sin nya kund.

Juha Puskala från Lantmännen Cerealia och regionchef Tiia Aromaa från Kiilto.

Skräddarsydda lim ger skjuts åt produktionen

I framtiden avser Lantmännen Cerealias fabrik utöka användningen av Kiiltos lim och förenkla produktsortimentet.

”Ju färre olika lim vi behöver använda, desto enklare är det för oss på fabriken. Vårt mål är att endast använda ett lim, eller högst två. Utvecklingsarbetet med Kiilto kommer att fortsätta,” säger Juha Puskala, fabrikens förpackningstekniker.

Service, kvalitet och tillförlitlighet garanterar belåtenheten

I ungefär fem års tid har Lantmännen Cerealias fabrik endast använt Kiiltos lim i sina förpackningar. Varje år används flera ton Sitomelt EVO 10-lim. Vi valde Kiilto som partner, eftersom det är ett finländskt företag och en renommerad leverantör.


”Vi har det tekniska stödet nära oss och får alltid hjälp.”

”Samarbetet med Kiilto har fungerat utmärkt. Limmen fungerar bra, leveranserna är tillförlitliga och priset är konkurrenskraftigt. Också det faktum att Kiilto har säte i Finland vägde över till dess fördel,” säger Puskala. Också Kiiltos tekniska stöd får sin beskärda del av berömmet: ”Vi har det tekniska stödet nära oss och får alltid hjälp.”

Foton: Thomas Freudlich

Dela denna sida