Checklist

  • You can add products to your checklist.

By emailing the checklist to yourself, you will receive the Product Brochure and Safety Data Sheet to your inbox in PDF format.

SkickaSkriv ut

Nästan ett århundrade av finsk limkemi

Kiiltos historia började i oktober 1919 i en liten fabrik som tillverkade hårvatten och skokräm i stadsdelen Pispala i Tammerfors.


På den tiden rådde det varubrist på nästan allt i landet. Men det fanns många beslutsamma människor. När man inte kunde importera produkter, grundade man företag för att tillverka dem lokalt. Detta är historien bakom uppkomsten av Kiilto Oy.
– Kiiltos historia/Hannu Hyttinen

På 1910-talet behövde apoteken hårvatten och munskölj att sälja, skofabrikerna hade fått slut på färg, skoputsmedel, vax och lim och möbelfabrikerna behövde spritlack och polermedel. Namnet Kiilto (ordagrant glans) syftar till de produkter som företaget tillverkade under de första åren.

Lim ersätter mekanisk sammanfogning

Kiiltos första ägare var en idérik man som snabbt insåg vilka produkter och kunder som var viktiga för fabriken. Han började överväga att producera lim för skoindustrin, i vilken han såg en enorm marknadspotential. Med limning skulle man kunna sammanfoga olika slags material snyggt och prydligt, i stället för att använda sig av den traditionella mekaniska sammanfogningen.

Genombrottet av golvbeläggningar som limmades på 1930-talet var också en bidragande orsak till att produktionen av konstruktionslim kom igång. När materialen och metoderna utvecklades, tillkom nya behov och användningsändamål både inom byggbranschen och i olika industriella områden.

Man upptäckte även att infästningar allt oftare är en heltäckande process som omfattar många olika moment vid sidan av limning. Denna insikt inspirerade Kiilto att utvidga sitt produktsortiment.

Så tidigt som på 1960-talet använde finska byggare ofta element som behövde färdigställas med en speciellt för ändamålet avsedd golvavjämningsmassa innan mattan eller golvbeläggningen kunde limmas på plats. Den fabrik som kunde förse kunderna med både limmen och golvavjämningsmassorna i ett och samma paket var naturligtvis den attraktivaste leverantören.
(Kiiltos historia/Hannu Hyttinen)

Idag utvecklar och tillverkar Kiilto hela paletten av lim och relaterade produkter och system för alla slags användningar inom byggbranschen, renovering och industrin.

En pålitlig supporter av finskt arbete

Kiilto har arbetat i nästan ett sekel för att skapa finska produkter och välbefinnande. Detta arbete pågår naturligtvis fortfarande.Genom att köpa en finsk kvalitetsprodukt stöttar man hela samhället.

Verkställande direktören för Kiilto, kundtidningen Kontakti 2015Eftersom fabriken ägs i sin helhet av finska entreprenörer, borde allmänheten skänka dess produkter mer uppmärksamhet, vilket de också mer än väl förtjänar.

Nyhetsartikel från år 1925

Dela denna sida

KONTAKTA OSS!

KIILTOS EXPERTER
STÅR TILL DIN TJÄNST

Vårt omfattande försäljningsnätverk besvarar
dina specifika frågor.

BYGGNATIONINDUSTRIDOTTERBOLAG UTOMLANDS

Bonsky