Instruktioner för hur du tvättar och desinficerar händerna

Eliminera infektioner genom korrekt handhygien! Under solutions and Instruktioner för hur du tvättar och desinficerar händerna

Coronaviruset sprids genom droppsmitta, via hosta eller nysningar. Dessutom kan en smittad person sprida viruset i en till två dagar innan symtom börjar. Att bära en ansiktsmask kan förhindra att en smittad person sprider viruset till andra, men det skyddar inte nödvändigtvis mot virusinfektion. Det är dock viktigt att masker används på rätt sätt, eftersom felaktig användning till och med kan öka risken för infektion.

När du använder ansiktsmask är det viktigt att komma ihåg följande:

  • God handhygien
  • Bra hosthygien
  • Undvik kontakt med ansikte, näsa och mun
  • Håll ett säkert avstånd till andra

Handhygien när du använder mask

Ansiktsmasker bör endast vidröras med rena händer. Tvätta eller desinficera händerna före och efter du tar på dig masken. När du tar av masken, rör bara banden. Tvätta eller desinficera händerna före och efter att du tagit av dig masken. Detta garanterar säkerhet och hygien om du av misstag har vidrört ytan på den kontaminerade masken.

Tvätta händerna med tvål, skölj med vatten och torka ordentligt. Om vatten inte finns tillgängligt kan händerna desinficeras med ett handdesinfektionsmedel eller en desinfektionsservett. För borttagning av synlig smuts rekommenderas alltid tvätt med tvål först.

Att använda ansiktsmask

Engångsansiktsmasker erbjuder det bästa skyddet mot viruset, med en skyddande effekt på upp till 88 %. Engångsmasker ska slängas i soporna omedelbart efter användning. Den skyddande effekten hos tygbomullsmasker är 20–30 %.

Att tvätta återanvändbara ansiktsmasker

Om du använder en återanvändbar tygmask kan den tvättas och återanvändas efter användning. Det rekommenderas att tvätta återanvändbara ansiktsmasker av tyg i 90 °C. Om du inte är säker på effektiviteten hos din tvättmaskin rekommenderar vi att du använder en tvättbooster som Kiilto Oxy Wash. Tvätta tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. Den är även effektiv vid lägre temperaturer och gör tvätten ren och hygienisk. Om en tygmask inte kan tvättas omedelbart efter att den tagits bort ska den förvaras i en förslutbar plastpåse.

Tänk på att hålla god handhygien även vid hantering av tvätt. Tvätta händerna med varmt vatten och tvål och torka ordentligt. Dessutom bör ytor desinficeras regelbundet efter hantering av smutsig tvätt. Detta säkerställer att inget skadligt sprider sig från ytor till desinficerade textilier.