Kiiltos senaste hållbarhetsrapport har publicerats. För första gången baseras den på Europeiska unionens direktiv om företags hållbarhetsrapportering (CSRD) och de tillhörande ESRS-standarderna. Rapporten är dock inte ett mål i sig, utan ett verktyg för att utveckla verksamhet, processer och samarbete.
De första rapporterna i enlighet med CSRD-direktivet publicerades i Europa under våren. Enligt den ursprungliga planen och den nationella lagstiftningen tillhör Kiilto den så kallade andra vågen, det vill säga de företag som omfattas av rapporteringsskyldigheten våren 2026.
Kommissionens så kallade Omnibus-direktiv ändrade dock förutsättningarna. Dess slutgiltiga innehåll är ännu inte fastställt, men det innebär ytterligare två år för att förbereda sig inför CSRD-rapporteringen.
”Kiilto har frivilligt rapporterat om hållbarhet i flera år, och rapporten är ett viktigt verktyg för oss. Den samlar information om vårt hållbarhetsarbete så att våra kunder och intressenter kan utvärdera det. Genom rapporten kan våra kunder se nivån på vårt hållbarhetsarbete, hur det utvecklas och vilka planer vi har för de kommande åren. Vi rör oss mot CSRD-rapportering och hoppas att rapporterna i framtiden också kommer att möjliggöra bättre jämförbarhet mellan företag,” säger Arto Raivio, verkställande direktör för Kiilto Family Oy.
Det är fortfarande osäkert om Kiilto i framtiden kommer att omfattas av rapporteringsskyldigheten eller fortsätta att rapportera på frivillig basis.

Tydlig styrning från ägare, ledning och strategi
Hållbarhetsrapportering är inte den enda stora insats Kiilto nyligen har gjort. I början av året inleddes också en ny strategiperiod, vilket krävde ett omfattande förarbete för att tydliggöra riktningen för de kommande åren.
”Hållbarhet är en ännu starkare del av vår strategi. Styrningen från Kiiltos ägare, styrelse och ledning är tydlig och kraftfull,” säger Raivio.
Trots att Kiilto har bedrivit ett ambitiöst hållbarhetsarbete, särskilt när det gäller miljön, under flera år, ses den nya strategin och de förändrade regelverken som en möjlighet att skapa ännu starkare strukturer för att främja hållbarhet. Den nya standarden har dessutom medfört förändringar i rapportens innehåll.
”Eftersom rapporteringsstandarden har ändrats finns inte all tidigare rapporterad information med i den nya rapporten. Å andra sidan baseras rapporten för första gången på en dubbel väsentlighetsanalys, som tar hänsyn både till effekterna av Kiiltos verksamhet och de potentiella finansiella konsekvenserna av förändringar i vår omvärld,” säger Laura Heinovaara, hållbarhetschef på Kiilto.
Nya mål för att säkerställa kontinuerlig förbättring
Enligt Heinovaara har den nya rapporteringsprocessen varit mer omfattande än tidigare tack vare dubbel väsentlighetsanalys, och analysen har hjälpt till att fokusera rapporteringen på väsentliga ämnen. Nya datapunkter har lagts till i rapporten, till exempel relaterade till föroreningar.
”Vi lär oss ständigt mer om själva processen och hur väsentlighet bör bedömas. Vi går igenom analysresultaten varje år och säkerställer att vi rapporterar om frågor som är viktiga för oss och våra intressenter. Samtidigt förbättrar vi kvaliteten på data,” säger Heinovaara.
För att säkerställa ett konsekvent arbetsflöde från affärsverksamhet till hållbarhetsstyrning och rapportering har Kiilto stärkt sin hållbarhetsorganisation under 2024. Just nu uppdateras Kiiltos miljölöfte och löfte till människor.
”Vi uppdaterar vanligtvis våra mål ungefär vartannat år. Det beror på att vi antingen har uppnått flera av våra mål, lärt oss att vissa saker bör mätas på ett smartare sätt, eller identifierat områden inom hållbarhet som vi inte tidigare har beaktat,” sammanfattar Heinovaara.
På Kiilto anser man att de uppsatta målen bör kräva förändringar i verksamheten, både internt inom Kiilto och i samarbetet med dess intressenter. Rapporteringen är ett sätt att kommunicera effekterna av dessa förändringar, men också att mäta dem.
”Därför är det ett viktigt verktyg för affärsutveckling,” påpekar Heinovaara.
Läs Kiiltos senaste rapport här.
För mer information:
Laura Heinovaara
Head of Sustainability