Hygien i alla lägen

I Juvenes proffskök är renhet A och O. Campus Uleåborgs centralkök fungerade med full effekt även i tillfälliga lokaler.

Juvenes Oy driver åtta restauranger och kaféer på Uleåborgs campusområde. Kunderna erbjuds ett stort urval varma rätter, söta delikatesser samt färskt bröd bakat på plats varje vardag.

I campusköket tillreds tusentals rätter varje vardag. Hösten 2020 flyttar Uleåborgs yrkeshögskola till samma campus och då ökar antalet portioner ytterligare.

Ett nytt centralkök för campusområdet togs i bruk i mars 2019. Det gamla köket genomgick en total renovering. Så gott som allt förnyades, endast de gamla väggarna blev kvar. Under det dryga halvår som renoveringen pågick tillreddes maten i tillfälliga lokaler.

– Trots att köket hade byggts för tillfällig användning och exempelvis kylrummet och frysen hade inrättats i containrar, fungerade lösningarna och vi kunde arbeta som i ett riktigt kök, berättar Juvenes Oy:s campus- och evenemangschef Katja Holm.

Vi jobbade i de tillfälliga lokalerna i ungefär ett halvt år. Under tiden gjordes inget avkall på renhet eller hygiennivå.

– I ett kök är renhet och hygien naturligtvis A och O. I planeringen av de tillfälliga lokalerna deltog även Kiiltos tekniska expert på renhet och hygien Vesa Kukkonen. Han monterade även allt nödvändigt i de tillfälliga lokalerna, såsom tvättmedelsdoserare och handdesinfektionspumpar. Kukkonen besöker oss alltid vid behov och vi har varit mycket nöjda med servicen.

HygiNet® hjälper i arbetsplaneringen

Juvenes anlitar Kiiltos HygiNet® -tjänst. Med hjälp av den sköter man bland annat städplaneringen och de regelbundna produktbeställningarna. 

– Vi anlitar Kiiltos HygiNet® -planering och den följdes även i de tillfälliga lokalerna. I tjänsten kan varje anställd vid behov kontrollera städningens tidsplan och produkternas bruksanvisningar. Det finns också bilder av produkterna och varje produkt har en länk till dess komponenter och säkerhetsinformationsblad, berättar Katja Holm.

– Från HygiNet® skriver vi ut produktinformation och bruksanvisningar för exempelvis städskrubbarna. I praktiken läser medarbetarna informationen på datorn, men pappersutskrifterna finns framsatta enligt myndigheternas föreskrifter.

Hos Juvenes på Uleåborgs campusområde jobbar tiotals proffs. Bagaren och konditorn har sina egna arbetslokaler. Campuskaféerna står också för serveringen på universitetets administrativa möten och fester.

Kiilto är en partner i hygien

I köksarbete står renhet i en nyckelställning. Kiilto är ett hygienproffs och Juvenes Oy:s partner i vardagens arbete. I Uleåborgs campus utbildar Marikka Piilonen, expert på renhet och hygien, medarbetarna i rätt och kostnadseffektiv användning av produkterna. 

Kiiltos tekniska experter kontrollerar till exempel regelbundet tvättmaskinernas tvättemperaturer för att undvika onödig energiförbrukning. Städplanen uppdateras så att den så bra som möjligt motsvarar behoven i lokalerna och arbetet. I det professionella köket används även disk-, skölj- och klarmedel. Juvenes köper också städmedel av Kiilto: borstar, städdukar, torkar och till och med städmaskiner.

– Även när avvikande städbehov uppstår reder vi tillsammans med Kiilto ut vilka produkter som är bäst lämpade, säger Holm.

– Vi behövde till exempel specialmedel för borttagning av ingrodda fläckar på vita bord och soffor. Precisionsprodukterna fanns, och det blev rent!

Utöver att matlagningsredskapen och -ytorna ska vara rena ska även den som lagar maten ha rena händer. För personalens hygien använder Juvenes Erisan-produkter: handtvättmedel, handdesinfektionsmedel, handkräm och duschtvål.