Kiilto kämpar mot coronaviruset – ingår nya samarbeten för att svara på den ökade efterfrågan

Produktionen av Kiiltos DAX Mildtvål på Krämfabrikens produktionsanläggning i Borlänge har kört igång. Tack vare det nya samarbetet mellan Kiilto och Svenska Krämfabriken får den svenska vårdsektorn ett efterlängtat tillskott av tvål. I juni börjar Krämfabriken också tillverka handsprit för Kiilto.

På grund av coronaepidemin är behovet av tvål och handdesinfektion enormt. Kiilto tillverkar för närvarande tvål och desinfektionsmedel dygnet runt i sin fabrik i Assens, Danmark för att tillgodose den ökade efterfrågan, men i dagsläget räcker det inte till. Det är viktigt att framför allt sjukvårdssektorn får alla tvål- och desinfektionsprodukter som den behöver och därför arbetar Kiilto intensivt med flera lösningar på olika platser i Sverige för att öka kapaciteten.

Samarbetet mellan Kiilto och Krämfabriken startade då Regeringskansliet via branschorganisationen IKEM bad Krämfabriken ställa om sin produktion till handsprit. Krämfabriken kontaktade Kiilto, och tillsammans kom man fram till att de mest effektiva var att starta produktion av tvål. Sedan rullade det på. 

YouTube: 

https://www.youtube.com/watch?v=VSxdiGLzV2I

Flaskor och pumpar köptes in, Kiilto delade med sig av recept, blandningsinstruktioner och ordnade transporter. Krämfabriken tillägnade en egen produktionslinje, med kapacitet att tillverka 18 ton Kiilto DAX Mildtvål per dygn. Krämfabriken gick upp från två till tre skift, något som var möjligt tack vare att även tjänstemännen vid produktionsanläggningen i Borlänge hoppade in i produktionen.

Två veckor senare, onsdagen den 8 april, stod den första tvålleveransen klar.

– Det som har krävts är att alla inblandade givit allt i form av energi, tid och kunnande. Det här är inget sätt att maximera vinsten på kort sikt. Det handlar om att förse svenska vården med nödvändiga produkter, säger Patrik Hene, KiiltoClean AB:s landschef i Sverige.

Krämfabrikens vd Johan Mattsson är superstolt.

– Kiilto var en naturlig samarbetspartner och DAX är ett anrikt varumärke. 

Han är glad över att Krämfabriken är delaktig i att säkerställa vårdens behov.

– Vi har blivit uppringda av sjukhus både helger och sena kvällar. Det var så kul att kunna skicka 20 pallar med handtvål direkt till Karolinska i dag och två pallar till Falu lasarett – med en dags varsel. Tillsammans med Kiilto har vi kunnat göra det, säger Johan Mattsson. 


Den första leveransen av Kiiltos DAX mildtvål gick till Falu lasarett som hade helt tomma tvållager. Tack vare leveransen klarade sjukhuset behovet under påskhelgen.

Ökad produktion av handdesinfektion 

Förutom tvål behöver vårdsektorn handdesinfektion. För att kunna möta efterfrågan har Kiilto inlett två andra nya samarbeten. Företaget Paragon i Vallentuna i Stockholmstrakten fyller flaskor med DAX Handdesinfektion. Från Paragon levereras 100 000 flaskor (á 500 ml) per vecka. 

Det andra samarbetet görs med Inpac, ett företag som vanligen fyller småflaskor för The Absolut Company. 

–  Vi frågade dem om de kunde fylla DAX handsprit i flaskorna i stället för Absolut Vodka under en period och det ville de, säger Patrik Hene. 

Från Inpac levereras 50 000 flaskor (á 500 ml) per vecka. 

Handspriten som förpackas hos Paragon och Inpac kommer från Kiiltos produktionsanläggning i Hankasalmi i Finland . Där lade Kiilto om sin produktion för att möjliggöra produktionen av handdesinfektionsmedel. Normalt tillverkar fabriken i Hankasalmi rengöringsprodukter för hushållet. Handspriten från Finland transporteras till Sverige med färja, förpackad i 920-liters IBC-förpackningar (international bulkcontainer). 

Patrik Hene tackar alla som medverkat till att öka produktionen av både tvål och handdesinfektion.

– Alla inblandade, under ledning av Kiiltos Lars Ryding, har gått all-in och nått resultat på rekordtid. Det är en fantastisk känsla. Vi vet att både tvål och handdesinfektion är helt kritiska för vården.