Tips på effektiv fönsterputsning

På våren när dagarna blir ljusare blir det aktuellt att putsa fönstren. Du kan underlätta arbetet avsevärt genom att använda rätta produkter och redskap. Vi har sammanställt en lista med tips på hur du lyckas med fönsterputsningen.

Tips #1: förbered arbetet

Det är bäst att putsa fönstren på en sval och mulen dag. Vid direkt solsken kan det hända att rengöringsmedlet torkar för snabbt på ytan, vilket gör det svårare att få ett snyggt slutresultat vid torkningen. Kontrollera att redskapen är i gott skick innan du börjar med putsningen. Töm området framför fönstren och skydda möbler och ytor mot eventuellt stänk och rinnande vatten.

Tips #2: rätt ordningsföljd

Damma av persiennerna. Börja själva fönsterputsningen med fönsterbågarna, inifrån och ut. Putsa fönsterrutorna från kanterna mot mitten, för att undvika stänk på bågarna. Använd rengöringsmedlet Kiilto Window (dosering 10 ml/1 l vatten) eller brukslösningen Kiilto Window Spurt.

Tips #3: redskapen gör skillnad

Fönsterputsningen går både snabbare och smidigare med rätta redskap. Unger-hinken rymmer hela 18 liter och har hållare för skrapa och tvättpäls. Unger-tvättpälsen och -tvättpälshållaren är en effektiv kombination som möjliggör ergonomisk putsning även av svåråtkomliga glasytor.

Tips #4: kom ihåg torkningen

När putsningen är klar ska du torka glasytorna med en Unger-fönsterskrapa i en svepande rörelse. Tryck fönsterskrapan lätt mot ytan. Gummit på skrapan har stor inverkan på slutresultatet och på skrapor i professionellt bruk ska gummit därför bytas ut efter cirka 20 timmars användning. Du kan använda en städduk eller tvättpäls för att torka av gummit. Vatten som rinner kan fångas upp i tvättpälsen. Undvik att få vatten på bågarna och torka slutligen av stänk på bågarna med en städduk.

Tips #5: tänk på ergonomin och säkerheten

Tänk på ergonomin i alla arbetsfaser. Använd förlängningsskaft så att du inte behöver sträcka dig i onödan. För att skydda golvet under fönsterputsningen kan du använda en Corrimat-skyddsmatta som absorberar fukt och smuts och ger ett tryggt underlag att röra sig på.