Delade miljömål ledde till innovation

Genom ett gemensamt åtagande för hållbar utveckling och miljöåtgärder fann tre olika företag en anmärkningsvärd innovation inom professionell städning. Tampere Hall, SOL och Kiilto har en lång tradition av samarbete som partners. Den nya probiotiska rengöringslösningen färdigställdes tillsammans i en miljö där städning är en väsentlig del av komfort och säkerhet.

Tampere Hall är det första kongresscentret i Norden som har tilldelats det nordiska svanmärket och strävar kontinuerligt efter att utveckla sina miljöåtgärder. Valet av partners för dagliga underhållsprocesser, såsom städning, är viktigt inte bara för hållbarhetskriterierna utan också för komforten.

”Städning är en viktig del av komfort och säkerhet. Som en nordisk svanmärkt operatör är det viktigt för oss att använda utrustning och metoder som stöder våra åtgärder för hållbarhet. Med vår städpartner SOL har vi valt en rad nordiskt svanmärkta Kiilto Pro-produkter för våra lokaler”, berättar Marko Koivisto, fastighetschef på Tampere Hall.

SOL har varit Tampere Halls betrodda städpartner i många år, och partner delar en gemensam vision om att vidta konkreta åtgärder för att ta ansvar för vår miljö. ”Vi har ett långt och bra samarbete med Tampere Hall. Tampere Hall uppskattar och kräver ständiga förbättringar, kritisk granskning av arbetsmodeller och bättre metoder från sina partners”, berättar Tarja-Leena Sipiläinen, SOL:s servicechef. För SOL är en stor del av ansträngningarna att använda nordiskt svanmärkta produkter och att arbeta i nära samarbete med noggrant utvalda, ansvarsfulla tillverkare, som Kiilto.

Marko Koivisto, Tarja-Leena Sipiläinen och Pirkko Heinilä är alla överens om att de långvariga traditionerna av samarbete mellan Kiilto, SOL och Tampere Hall har lagt grunden för innovationer.

Att uppnå gemensamma mål genom innovativa lösningar

Det framåttänkande och långvariga samarbetet mellan Tampere Hall, SOL och Kiilto utgjorde en gynnsam utgångspunkt för att testa den nya probiotiska allrengöraren, Kiilto Pro Universal Probio, i en miljö där ansvarsfull renlighet är en grundläggande krav. Probiotisk rengöring skiljer sig från konventionella rengöringsmedel genom att inte bara rengöra ytor utan också införa gynnsamma mikrober på ytor. Dessa mikrober finns kvar på de behandlade ytorna och konsumerar aktivt smuts och lukter även mellan städningssessioner genom sina naturliga enzymatiska processer bryter dessa probiotika ner smuts i mindre partiklar, vilket förbättrar deras effektivitet vid efterföljande städinsatser.

Probiotisk rengöring

Läs mer

Kiilto var den aktiva parten som föreslog att vi skulle testa produkten vid slutet av år 2022″, berättar Tarja-Leena Sipiläinen.”Vi hade länge övervägt möjligheterna med probiotiska produkter. Samtidigt hade även SOL uttryckt sitt intresse för den här typen av produkt. Tillsammans med SOL tog vi kontakt med Tampere Hall och specificerade egenskaperna och kraven för produkten i deras anläggning. Svanenmärkt var ett absolut krav för produkten”, tillägger Pirkko Heinilä, kund- och utvecklingschef på Kiilto.

Det faktum att probiotiska rengöringsmedel erbjuder en långvarig förbättrad nivå av renlighet och hygien, och att probiotika förblir effektiva under lång tid mellan städningar, var en attraktiv faktor för SOL. ”Kiilto Pro Universal Probio är helt nytt och därmed en intressant lösning, och det passar perfekt med våra ambitiösa mål”, fortsätter Sipiläinen.

Marko Koivisto håller med om att nya innovativa lösningar också välkomnas av Tampere Hall. ”Vi har långvariga samarbetstraditioner som partners med SOL och Kiilto. Vi var glada att kunna erbjuda en möjlighet att testa nya ansvarsfulla innovationer i våra lokaler. En produkt som gör rengöringen ännu mer effektiv mellan städomgångarna är mycket välkommen till vår hektiska dagliga städverksamhet”, säger Koivisto.

Svanen innebär kvalitet, säkerhet och hållbarhet

Enligt SOL gick samarbetet under testningen bra eftersom Tampere Hall, SOL och Kiilto var tydliga med sina ansvarsområden och kommunikationen genomfördes snabbt. Den nya probiotiska lösningen har inte väckt några bekymmer, tvärtom, eftersom återkopplingen från användare och besökare på Tampere Hall har varit enbart positiv. Koivisto tror att det beror på miljömärkningen: ”Kiilto Pro Universal Probio är svanenmärkt, vilket innebär att det har genomgått strikta processer innan det fick certifieringen”.

Kiilto strävar efter miljöledarskap med det Nordiska Miljömärket Svanen

12.03.2024
Läs mer

På grund av Tampere Halls, SOL:s och Kiiltos gemensamma miljömål var den avgörande faktorn i processen företagens intresse för hållbarhet och särskilt för miljöinsatser. ”När ansvarsfulla aktörer hittar varandra uppnås mer betydelsefulla åtgärder inom ansvarsområdet genom samarbete”, summerar Marko Koivisto och fortsätter: ”Samarbetet genom hela projektet har gått mycket bra. Betydande produktutveckling som denna sker inte över en natt, och jag tror att alla nu är mycket nöjda eftersom produkten har fått miljömärkning och är tillgänglig för daglig användning”.

Tampere Hall är ett evenemangsföretag och ett framstående kultur- och konferenscenter beläget i hjärtat av Tampere. Det har blivit utsedd till bästa konferenscenter i Finland sju gånger i rad. Som ett av de största konferens- och konsertcentren i de nordiska länderna har de 675 000 besökare per år och organiserar ungefär 1100 evenemang.

SOL är ett kompetent, innovativt och internationellt serviceindustrifamiljeföretag som producerar olika städ-, lokalvård-, fastighetsunderhålls- och säkerhetstjänster. SOL har nästan 10 000 registrerade kunder och verkar nationellt i Finland, Estland, Lettland, Litauen och Sverige. SOL har nästan 14 000 anställda.

Kiilto är ett familjeägt företag med över hundra års historia av utveckling, produktion och försäljning av kemiska industriella lösningar. Det har sina egna forsknings-, utvecklings- och innovationsfunktioner, som utgör grunden för det smidiga och värdefulla samarbetet. Kiilto sysselsätter cirka 800 yrkesverksamma i 9 länder.

I samarbete med: Tampere Hall och SOL Text: Mira Pinta Bild: Mikko Uosukainen