viking glory kiilto dax

Hållbara lösningar ombord på klimatklokt kryssningsfartyg – Viking Glory

Kiiltos experter stod inför en spännande utmaning att möta kraven på hållbarhet, säkerhet och kostnadseffektivitet inom professionella kök som prioriterar en enastående kundupplevelse. Viking Glorys restauranger stod för denna utmaning, men tack vare Kiiltos innovativa centraliserade dispenseringssystem har de lyckats spara både vatten, material och utrymme samtidigt som de har frigjort användarnas värdefulla tid.

Upptäck de hållbara lösningarna ombord på klimatkloka kryssningsfartyget!

Viking Glory är en kryssare som tar hållbarhet och säkerhet på allvar. Med betydande investeringar i miljövänliga tekniska lösningar är detta ett av världens mest klimatsmarta passagerarfartyg som bjuder en unik och minnesvärd upplevelse för resenärer. Designerna bakom Viking Glory har inte bara fokuserat på att minska miljöpåverkan utan även på att effektivisera processer för restaurangerna ombord. Med innovativa lösningar har de skapat en miljövänlig och säker arbetsplats som minskar arbetsbelastningen samtidigt som den bevarar kvaliteten på de påkostade matupplevelser som kryssningsfartyg är kända och älskade för.

viking kiilto
Viking Glorys många restauranger och barer erbjuder passagerarna högkvalitativ smak och underbara havslandskap.

En säkrare och mer effektiv framtid för professionella kök

Kiiltos professionella hygienexperter har utvecklat ett skräddarsytt doseringssystem för Viking Glorys kök. Med hjälp av det centraliserade och automatiserade systemet kan tvätt- och sköljmedel doseras direkt i maskinerna, vilket sparar både arbetstimmar och utrymme. Kiiltos dispenseringscenter ger kökspersonalen mer tid att fokusera på det som verkligen betyder något – att skapa minnesvärda upplevelser av högsta kvalitet och ta hand om passagerarnas komfort.

”Kiilto har varit en pålitlig partner för Viking Line i flera år nu och vi har tidigare utvecklat ett liknande system på Viking Grace för tio år sedan”, säger Kiiltos hygienexpert och Key Account Manager, Mika Sipponen. ”Vi har alltid prioriterat personalens säkerhet och välbefinnande och det centraliserade systemet ger besättningen möjlighet att undvika daglig kontakt med kemikalier.”

Sipponen påpekar att det innovativa systemet inte bara erbjuder användarna en säkrare och hälsosammare arbetsmiljö utan också enkel användarupplevelse som kommer att vara hållbar i årtionden framöver.

Distributionscentralen är placerad på fartygets autodäck, varifrån nödvändiga rengöringsmedel överförs genom rör till fartygets tvättmaskiner

Kiiltos tekniska expert Mikael Vuorinen har stöttat Viking Glorys besättning under och efter införandet av doseringssystemet.

”Tillförlitligheten och underhållssäkerheten för utrustningen är särskilt viktiga på fartyg, där funktionsfel kan få allvarliga konsekvenser. Dispenseringssystemet på Viking Glory har därför dubblats för att säkerställa kontinuerlig drift vid eventuella utrustningsfel. Dessutom finns Kiiltos tekniska experter tillgängliga för att stödja besättningen både på land och till sjöss”. ​

Det nästan underhållsfria systemet har visat sig vara tillförlitligt även under krävande förhållanden. ”Den sömlösa driften av dispenseringssystemet säkerställs av dubbla pumpar, så även vid fel kommer centret kontinuerligt att leverera diskmedel till diskmaskinerna på olika våningar”, säger teknisk specialist Mikael Vuorinen.
Tack vare det centraliserade dispenseringssystemet behöver fartygets besättning inte hantera potenta kemikalier i sitt dagliga arbete.

Det centraliserade dispenseringssystemet skapar både komfort och besparingar.

Det utvecklades genom nära samarbete med Viking Glorys designers och installerades på fartygets autodäck. Systemet matar automatiskt ut diskmedel och spolglans till de femton diskmaskinerna som finns i de många restaurangerna ombord. Detta helautomatiska system effektiviserar arbetsbelastningen i de hektiska köken, där personalen nu enkelt kan ladda disk i tvättmaskinerna, och sedan tar systemet hand om resten – vilket garanterar ett konsekvent högkvalitativt resultat.

Den användarvänliga utrustningen optimerar dispenseringen av tvättmedel, ger betydande besparingar i både vattenförbrukning och transportkostnader, samt minskar mängden avfall och kemikaliebelastning på miljön. Dessutom undviker personalen direktkontakt med kemikalier, vilket effektivt stödjer säkerheten på arbetsplatsen.

Det nästan underhållsfria systemet har visat sig vara tillförlitligt även under krävande förhållanden. ”Den sömlösa driften av dispenseringssystemet säkerställs av dubbla pumpar, så även vid fel kommer centret kontinuerligt att leverera diskmedel till diskmaskinerna på olika våningar”, säger teknisk specialist Mikael Vuorinen.

Se videon för att få en praktisk demonstration av hur doseringscentret på Viking Glory fungerar.

Expert på dispenseringssystem, Juha Lipponen, betonar att det liknande systemet som implementerats av Kiilto ombord på Viking Grace inte bara är funktionellt och säkert, utan också extremt effektivt under utmanande förhållanden de senaste tio åren. Han förklarar: ”För doseringsenheten på Glory använde vi erfarenheterna från det tidigare systemet och genomförde nödvändiga komponentbyten för att säkerställa reservdelshantering och tillgänglighet för båda systemen.”

Lipponen ser också användarvänlighet och underhållsfrihet som fördelar med det centraliserade dispenseringssystemet: ”Att ha alla kemikalier centraliserade och kontrollerade på ett ställe, istället för i köken, gynnar personalens säkerhet. Dessutom är systemet i stort sett underhållsfritt, med mycket få slitagedelar i utrustningen, även om pumparna underhålls regelbundet.”

Kökscheferna stöder det innovativa dispenseringssystemet med entusiasm.

Hur fungerar det i praktiken på Viking Glorys kök, nu när det har använts i nästan ett år? Enligt kökschefen Mikko Martikainen har det centraliserade systemet medfört konkreta fördelar och förenklat det dagliga arbetet för restaurangpersonalen:

”Dispenseringssystemet har fungerat utmärkt och det underlättar avsevärt det dagliga arbetet för restaurangpersonalen. En så stor mängd diskgods passerar dagligen genom maskinerna att utan en centraliserad struktur skulle vi ständigt behöva byta diskmedelsbehållare – och upprepade gånger komma i kontakt med kemikalier. Systemet frigör också förvaringsutrymme och arbetsyta eftersom maskinerna och tvättmedelsbehållarna är placerade på bildäcket.”

Den centraliserade dispenseringsuppsättningen har avsevärt underlättat de dagliga rutinerna i Viking Glorys kök.

Doseringssystemet ger plats för det som är viktigast: att skapa minnesvärda möten och upplevelser för passagerarna.

Kiilto är en pålitlig partner som lovar att stå vid kundens sida från design till underhåll. Martikainen instämmer:

”Vi vet alla att utmaningar kan uppstå och det händer inte alltid när fartyget ligger i hamn. Vi kan också behöva hjälp till sjöss för att hålla verksamheten igång. Kiiltos tekniska expert Mikael Vuorinen har varit mycket praktisk med att instruera och vägleda vår personal och se till att alla vet hur systemet fungerar. Om vi har några frågor eller funderingar får vi snabba svar antingen via e-post eller telefon och även ett underhållsbesök på fartyget vid behov. Samarbetet med Kiilto har gått smidigt och vi är mer än nöjda med den service vi har fått!”

Kiiltos centraliserade dispenseringssystem för maskindisk

  • Tillåter en centraliserad dispensering av diskmedel till flera separata diskmaskiner automatiskt, vilket eliminerar manuell drift.
  • Idealisk för att underlätta den dagliga verksamheten och kundupplevelsen i professionella kök, hotell och köpcentra.
  • Säker och nästan underhållsfri vilket minskar personalens kontakt med kemikalier och behovet av reparationer.
  • Främjar hållbarhet genom att optimera kemikalieanvändning och vattenförbrukning, vilket resulterar i mindre miljöpåverkan.
  • Sparar arbetstimmar och utrymme genom att centralisera förvaring och dispensering av diskmedel och tvättmedel.

I samarbete med: Viking Line Bilder: Joonas Kortelainen och Mikko Uosukainen