Kiilto Ventures investerar i Asumma, en startup som gör ekologiska CLT-hus

Kiilto Ventures går in som främsta kapitalinvesterare i Asumma, ett finskt startupföretag som designar och säljer inflyttningsklara enfamiljshus i korslimmat massivt trä, så kallade CLT-hus. Asummas affärsmodell karaktäriseras av en låg kapitalbindning och virtuell teknik, fokus ligger på automatisering, hållbarhet och stabila leveranskedjor. Asummas skräddarsydda, högkvalitativa och miljövänliga hus är mellan 20 m2 och 200 m2 stora och monteras snabbt på plats.

Kiilto Ventures investering hjälper Asumma att halvautomatisera arkitekturen och konstruktionen av CLT-hus och vidareutveckla tekniken bakom plattformsmetoden för husbyggande. Företaget kommer att växa på den finska marknaden för enfamiljshus, och Asummas mål för de kommande två åren är att skala upp leveranserna av högkvalitativa hus i hela Europa.

”Teamet på Asumma är exceptionellt och ambitiöst. En ökad finansiering gör att de nu kan lägga in en högre växel i marknadsföringen och leverera fler produkter här i Finland”, säger Ville Solja, Chief Business Development Officer på Kiilto Ventures. ”De kommer också att kunna fördubbla sin tekniska stack för huskonstruktion – en innovativ lösning som inte är kapitalbindande, och med den kan Asumma hantera design och leverans av CLT-hus i stora volymer.”
 


 

Tar hus med finländska miljövärden ut i Europa

Asummas hus är designade i FSC-certifierad CLT (Cross Laminated Timber), prefabricerade massiva träplankor som består av lodräta lager av limmat virke. Förutom att CLT är ett förnybart byggmaterial har det flera andra fördelar, det går att ha total digital kontroll över husets utformning och att arbeta med precisionstillverkning och innovativ arkitektur. Monteringen går dessutom snabbt, CLT-husets struktur och tak kan vara uppe på 2–3 dagar.

”Vårt uppdrag är att tillverka hållbara bostäder av hög kvalitet till ett överkomligt pris.”, säger Asummas CEO Martti Mela. "Sunda och stabila samhällen kräver en stark medelklass bestående av husägare. Och vår gemensamma framtid hänger på att vi driver byggbranschen mot mer hållbara metoder. Vårt mål är att producera de arkitektoniskt mest fantastiska CLT-husen som går att få i Europa – samtidigt som vi fungerar som en global ledstjärna för finländska miljövärden.”

Asumma kombinerar parametrisk design och byggnadsinformationsmodellering (BIM) och kan på så sätt skapa skräddarsydda huskonstruktioner på ett mer effektivt sätt än traditionella arkitekt- och ingenjörsföretag. I företagets plattformsmetod för husbyggnation ingår en stabil leveranskedja av noga utvalda leverantörer och entreprenörer som säkerställer tillverkning, montering och byggnation av Asumma-husen. Det här arbetssättet ökar transparensen, och ger Asummas kunder en större möjlighet att övervaka processen och kontrollera kvaliteten, oavsett om de är husköpare eller fastighetsutvecklare.

Bostäder som förhöjer vardagen

Pekka Airaxin, Asummas Chief Architect och tidigare medlem av ett designteam som vunnit det prestigefyllda arkitekturpriset Finlandia Prize säger: ”Vårt långsiktiga arbete med att parametrisera vår designprocess innebär att vi kan skapa fler och fler bostäder som är anpassade efter människors behov, eftersom vår design är lika effektiv som flexibel. Med tiden kommer Asumma att kunna erbjuda fler bostäder till ett överkomligt pris för ett större antal människor – inte bara producera en mängd hus, utan skapa hus som gör det möjligt för människor att bo i en bostad som förhöjer deras vardag.”
 

Kiilto Ventures är riskkapitalbolaget inom Kiilto, ett familjeägt företag som strävar efter att vara miljöledare. Kiilto Ventures såg dagens ljus 2019 och drivs i samma startup-anda som moderbolaget, som grundades för över 100 år sedan. Nu bygger Kiilto Ventures en bättre framtid för oss alla genom att hitta, finansiera och utveckla företag, och skapa nya innovationer tillsammans med dem. Samarbetena drar nytta av Kiiltos nyfikna och djärva entreprenörsnätverk och av företagets långa yrkeserfarenhet och vetenskapligt underbyggda innovationer. www.kiiltoventures.comwww.kiilto.com 

Asumma designar och levererar högkvalitativa bostäder av CLT-trä. Företagets mål är att tillverka hållbara bostäder av hög kvalitet till ett överkomligt pris genom att producera hus med hjälp av teknik. Asumma, som grundades i Finland 2021, belönades med en World of Digital Built Environment Award (WDBE) för Most Innovative Digital Project Delivery 2022. Teamet brinner för hållbarhet och för att förändra framtiden för prefabricering och bostadsutveckling. Företaget leds av Martti Mela (CEO), en uppfinnare med två patent som tidigare arbetat på Nokia, Pekka Airaxin (Chief Architect), tidigare medlem i ett designteam som vann arkitekturpriset Finlandia Prize 2021, och Vitali Balajevs (CPO), en RICS-ackrediterad produktchef som tidigare arbetat på en proptech-startup med över 5 miljoner euro i finansiering. Asumma är för närvarande verksamt i hela Finland och har en europeisk expansion i siktewww.asumma.com
 

Mer information:

Ville Solja
Chief Business Development Officer 
Kiilto
ville.solja@kiilto.com
+358 50 329 5211

Martti Mela
CEO och Co-founder 
Asumma Group Ltd
martti@asumma.com
+358 45 347 7844