Östersjödagen firar havet, sprider kunskap och inspirerar till konkreta åtgärder till förmån för Östersjön.

Östersjödagen är en årlig festdag som lanserats av John Nurminens Stiftelse för att fira havet. Utöver firandet är syftet med Östersjödagen att öka kunskapen om havets mångskiftande natur, kultur och historia.

Östersjödagen firas varje år den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Målet med dagen är att inspirera människor att vidta konkreta åtgärder för Östersjöns bästa och njuta av vårt unika hemhav. Kiilto inledde sitt samarbete med John Nurminens Stiftelse i början av 2021 och deltar nu i Östersjödagen för första gången. Nästan alla Kiiltos verksamhetsländer ligger vid Östersjökusten eller i dess avrinningsområde.

– Miljö och hållbarhetsfrågor är en del av Kiiltos vardag och kultur. Idén att delta i Östersjödagen kändes helt naturlig för oss. Östersjöns strandlinje förbinder också nästan alla Kiiltos verksamhetsländer.  Vi delar oron för havets tillstånd, men på Östersjödagen vill vi passa på att fira dess unika karaktär, berättar Eeva Solja, Kiiltos varumärkes- och kommunikationschef. 

Delta i fotoutmaningen och donera!

Kiilto vill också inspirera andra som gillar havet och miljön att göra gott tillsammans. Ett enkelt sätt att dra sitt strå till stacken är att delta i Kiiltos fotoutmaning. För varje bild som läggs upp på sociala medier med taggen #Kiiltoforthebalticsea ökar Kiilto sin donation till John Nurminens Stiftelse, som doneras utöver det årliga stödet. Bildens tema kan väljas från tre teman och bilden ska läggas upp på Instagram, Twitter, Facebook och LinkedIn. Utmaningen börjar den 15 juli och avslutas den 28 augusti 2021.

  • Östersjön-meny Östersjön och många inlandsvatten lider av övergödning. Ett sätt att motverka problemet är att äta hälsosam och miljövänlig Östersjöfisk.  Kiilto har tagit fram en egen Kiilto-måltid, utvecklad i samarbete med kocken Mikko Uosukainen för Östersjöns bästa. Vi har samlat en hel del tips om Östersjövänliga val på Östersjödagens webbplats. Laga en läcker Östersjömåltid med Kiiltos recept eller planera en helt egen måltid, ta en bild och lägg upp den med hashtaggen #Kiiltoforthebalticsea. 
  • Ta ett dopp  Det ekologiska tillståndet av våra vattendrag konkretiseras ofta på sommaren, till exempel när det inte går att bada på grund av algblomning. Vårt mål är att så många som möjligt runt om i Sverige och Östersjöregionen tar ett dopp på Östersjödagen kl. 18, men du kan också ta ett dopp när det passar dig bäst. Kom ihåg att vara noggrann med din säkerhet! Du kan delta i fotoutmaningen genom att ta ett dopp eller till och med bara doppa tån i valfritt vattendrag under tiden 15.7.-28.8.2021 och lägga upp bilden med hashtaggen #Kiiltoforthebalticsea.
  • Plocka skräp Oavsett om skräp som hamnat i naturen ligger på stränderna eller i inlandet, hamnar det sist och slutligen i vattendragen. Delta i Östersjödagen genom att plocka skräp när du rör dig i naturen, på väg till jobbet, eller samla en grupp vänner eller kollegor för en skräpplockarutflykt. Lägg upp en bild på temat skräpplockning med hashtaggen #Kiiltoforthebalticsea. Visste du att många kommuner lånar ut utrustning för skräpplockning? Även Kiilto tar itu med skräpplockning på Östersjödagen och arrangerar tillsammans med Origin by Ocean ett skräpplockningsevenemang. Vi utmanar också våra samarbetspartner att delta.

Kiilto donerar 50 cent till John Nurminens Stiftelse för varje foto som deltar i utmaningen. Målsättningen är att samla in ytterligare 5000 euro som donation för att skydda Östersjön och vårt kulturarv! På www.kiilto.com kan du följa inläggen från sociala medier. Reglerna för bildutmaningen finns här (länk).

Östersjödagen, som initierades och koordineras av John Nurminens Stiftelse, firas årligen den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Målet med temadagen är att lyfta fram viktiga frågor kring havet och att inspirera till konkreta åtgärder till förmån för Östersjön. Dagen hyllar havets mångfald och omätbara värde. Vid sidan av firandet är målet att öka kunskaperna om havets natur, kultur och historia. År 2021 firas Östersjödagen den 26 augusti. https://itameripaiva.fi/sv/