Under pandemin flyttade Kiiltos fritidsaktiviteter online

COVID-pandemin förändrade vårt sätt att träna och att delta i fritidsaktiviteter radikalt. Restriktionerna gjorde att vi tränade mindre i grupp, och inte heller på väg till eller från jobbet. Samtidigt tog många chansen att träna utomhus och att prova på olika fritidsaktiviteter och evenemang på distans. Exakt detta hände på Kiilto.

Nya sätt för en aktiv fritid

På Kiilto, som utsetts till den mest aktiva arbetsplatsen i Finland två gånger, fick många populära aktiviteter ställas in tills vidare på grund av de pandemirelaterade restriktionerna, och man tvingades ta fram nya sätt för medarbetarna att delta i fritidsaktiviteter.

”Vi stod inför en ny situation även i detta avseende. Vi behövde utveckla säkra sätt för medarbetarna att träna och ägna sig åt en hobby under pandemin. Samtidigt innebar detta en möjlighet att prova nya tillvägagångssätt eftersom aktiviteterna inte längre behövde vara knutna till en viss plats”, berättar Executive Assistant Tiina Niemi, ansvarig för det praktiska genomförandet av fritidsaktiviteter på Kiilto.

Aktiviteter för alla på distans

Kiiltos kör fortsatte att öva, fast på distans, och yogapassen flyttade ut på nätet. Eftersom träffarna ägde rum via videoanslutningar, kunde man nu bjuda in fler Kiiltonians.

"Tack vare den nya situationen och uppkoppling på distans kunde vi erbjuda alla Kiiltonians möjligheten att delta i en aktivitet på fritiden, oavsett var de befann sig", säger Niemi.

RDI Manager Virve Töyrylä beskriver sin egen erfarenhet av Kiiltos distansyoga så här:

”Det var en helt ny träningsform för mig. Det var fantastiskt att få lära känna den på distans i lugn och ro i mitt eget vardagsrum. Jag tyckte om att avsluta veckans första arbetsdag med övningar som håller kroppen i trim och sedan avslappning på det, innan jag gjorde vad jag nu skulle göra den kvällen. Till en början hade vi vissa tekniska svårigheter, men instruktören hanterade situationen bra och guidade oss verbalt, eftersom det var ganska svårt att titta på skärmen under några av yogapositionerna”, säger Töyrylä.

App uppmuntrar till träning

Sedan en lång tid tillbaka erbjuder Kiilto möjligheten att delta i olika träningspass på rasterna. Distansarbetare tenderar dock att träna mindre, eftersom de går miste om de naturliga pauserna med kollegorna. Kiilto introducerade därför Cuckoo Workout, en app som uppmuntrar användarna att ta en paus och träna. Appen skickar påminnelser tre gånger om dagen och erbjuder en mängd olika övningar som piggar upp både kropp och sinne.

”Jag har verkligen blivit positivt överraskad av det stora utbudet av övningar som appen erbjuder och speciellt av påminnelsefunktionen. Appen har hjälpt mig att hitta många nya övningar att göra i pauserna”, säger Mirkka Marjanen, Marketing Specialist och Promoter of Sports på Kiilto.

Stämmor på distans

En del fritidsaktiviteter som bygger på gemenskap är svårare att genomföra på distans än andra, det blir helt enkelt inte riktigt samma sak. Medlemmarna i Kiiltos kör saknade verkligen att träffas och sjunga tillsammans, och att kunna höra de olika stämmorna klinga ut i rummet och skapa en helhet.

”Jag blev förvånad över hur viktigt det är att kunna sjunga tillsammans, i samma rum. För mig är just det den viktigaste aspekten av att sjunga i en kör”, säger RDI Assistant Päivi Jokinen, och de andra medlemmarna i distanskören håller med, känslan av gemenskap som kören ger är viktig.

”Under pandemin har körmedlemmarna mest övat på egen hand. De har spelat in separata videor och ljudspår som sedan har redigerats ihop till musikvideor. Jag har också gett körmedlemmarna privata sånglektioner”, berättar körledaren Maija Halme.

Att sjunga i kör på distans har dock haft sina fördelar: många av medlemmar tycker att det har varit intressant att arbeta med de nya videoprojekten. Om du vill se en video gjord av Kiilto Ensemble som distanskör, gå till:

https://www.youtube.com/watch?v=_V5yJaKymtM