Kiilto foodservice

Handhygien i professionella kök

Rätt handhygien, det vill säga att tvätta och desinficera händerna, är det mest effektiva sättet att förhindra spridning av olika sjukdomar och att skydda dig själv och dem omkring dig.

Bra handhygien är en del av kvalitetsmatlagning

Renlighet utgör hälften av matlagingsprocessen, och professionell kökshygien är en viktig del av livsmedelssäkerhet. Säkerheten beror på systematiska rutiner och bra handhygien. Det är viktigt att praktisera arbetsygien från början. Bra personlig hygien är alltid viktig att komma ihåg när man hanterar mat. Händer bör tvättas tillräckligt ofta med tvål och när det är nödvändigt. Skyddshandskar kan också användas vid behov, men de måste bytas tillräckligt ofta och alltid när du växlar mellan arbetsfaser. Smutsiga skyddshandskar sprider föroreningar och äventyrar både de anställdas och kundernas säkerhet. Dessutom rekommenderas det att erbjuda kunder möjligheten att desinficera sina händer, till exempel genom en desinficerande handrengöring vid försäljningsdisken.

Hur du tvättar dina händer

Tvätta dina händer med flytande tvål när du kommer till arbetet och innan du förbereder mat, samt när du byter från en matlagningsfas till nästa. Du bör också tvätta händerna när de ser smutsiga ut och alltid efter att du har använt toaletten. Torka de tvättade händerna noggrant med en engångshandduk och stäng av kranen med papper.

Undvik onödig beröring av näsan och ansiktet. Dessutom bör du alltid tvätta händerna efter att ha snutit dig, hostat eller nyst. När du hostar, kom ihåg att hosta i en näsduk eller i din ärm och använd endast engångsnäsdukar.

Desinfektion av händer

Desinficera händerna efter tvätt. Desinfektionsmedel appliceras med två till tre tryck på dispensern på torra händer och gnids in tills händerna är helt torra.

Hudvård

Regelbunden återfuktning av händerna hjälper till att hålla huden smidig och skyddar lipidlagret. Händerna bör återfuktas efter tvätt, särskilt om de behöver tvättas ofta eller om huden redan är torr. Frisk hud och oskadade nagelband främjar också god hygien.