Så väljer du rätt produkt för din diskmaskin

Att porslinet är rent och inbjudande är lika viktigt som maten du serverar. Produkterna som används för professionell disk ska garantera ett fläckfritt resultat utan att kompromissa med miljön eller din tid. Vi erbjuder ett brett utbud av effektiva diskmedel som säkerställer att ditt fläckfria porslin imponerar på både kunder och livsmedelsinspektören. Läs den här guiden och ta reda på vilket diskmedel som är bäst för ditt kök.

Rengöringsfaktorer

Flera faktorer måste beaktas för att uppnå ett hygieniskt resultat:

 • Den tid som avsatts för rengöring
 • Temperatur
 • Medarbetarens kompetens
 • De verktyg och maskiner medarbetaren har till sitt förfogande
 • De rengöringsmedel som är tillgängliga för den anställde
 • Vid diskmaskintvätt är det användarens ansvar att se till att korrekta diskmedel tillförs i processen.

Dessa väljs ut utifrån de olika köksanläggningarnas funktioner, deras utrustning och användarpreferenser såsom användarvänlighet, miljöpåverkan och effektivitet.

Maskindisk- och sköljmedel

Vanligtvis kräver diskmaskinen två typer av produkter; ett diskmedel för att rengöra porslin och ett sköljmedel som påskyndar torktiden och sätter pricken över i:et till ett fläckfritt porslin. Den varma temperaturen på sköljvattnet säkerställer att disken desinficeras.

Tänk även på följande när du väljer produkter till din diskmaskin:

 • Typ av diskmaskin (underbänkmaskin, tunneldiskmaskin, etc.)
 • Installationskrav
 • Lokala vattenförhållanden
 • Storleken på köket
 • Ledigt utrymme för förvaring
 • Säkerhet
 • Enkel användning
 • Miljöpåverkan
 • Kapacitet
 • Pris
 • Tillgänglighet hos återförsäljare

Flytande diskmedel

Flytande diskmedel och sköljmedel finns i olika storlekar, från små 5-liters dunkar till 800-liters behållare, vilket möjliggör kök av alla storlekar och diskfrekvenser. De stora containrarna ger en ekonomisk möjlighet för storkök. Baserat på den justerade dosen pumpas vätskan direkt in i disktanken där den blandas med varmt vatten. Kiiltos produktsortiment innehåller många Svanenmärkta alternativ, som Kiilto Pro MD Green för disk och Kiilto Pro Restia, sköljmedel till sköljning. Kiilto erbjuder även diskmedel i blocksystem som förbättrar arbetssäkerheten genom en sluten krets.

Diskmedel i fast form

Vill du ha en säker, enkel och exakt dosering av diskmedel föreslår vi Kiilto Pro MD Block-system som är kompakt diskmedel i fast form. Det finns produkter för alla vattenförhållanden, aluminium och en produkt utvecklad speciellt för hårt vatten. Dispensern monteras på väggen vilket ger en större säkerhet och bättre utrymme i köket.

Blocksystemet är idealiskt för huvdiskmaskiner och tunneldiskmaskiner. För mindre maskiner rekommenderar vi flytande alternativ.

Andra kemikalier för maskintvätt

Utöver basprodukterna för diskning erbjuder Kiilto även specialkemikalier som har utvecklats för att utföra specifika funktioner i diskprocessen.

Desinfektionsmedel rengöring

Regelbunden desinficerande rengöring kan förhindra att oönskade bakterier och mögel samlas inuti diskmaskinen. Till exempel kan bakterier bildas på fläktens insidor eftersom den inte kommer i kontakt med det varma vattnet under en normal diskcykel. Tillverkare av diskmaskiner rekommenderar ofta att man använder icke-skummande, alkoholbaserade medel för desinficerande rengöring, såsom Kiilto Pro Antibact eller Kiilto Pro Easydes.

Blötläggningsmedel

Om du lämnar för mycket matrester på disken innan du laddar diskmaskinen kan det orsaka igensättning av munstycken och filter. Blötläggning hjälper till att lossa och ta bort mat från olika material som rostfritt stål, bestick och glas innan själva diskningen börjar. Kiilto erbjuder blötläggningsmedlet Kiilto Pro Active Dip, som också har en blekande effekt.

Avkalkning

Diskmaskinens förmåga att uppnå optimal värmetemperatur kan äventyras av att det bildas kalk runt värmeelementen. För att säkerställa att din diskmaskin fungerar som den ska och att den ger bästa möjliga resultat, är avkalkning avgörande och bör göras regelbundet. För avkalkning rekommenderar vi Kiilto Pro Kalk, ett starkt surt medel som effektivt tar bort avlagringar. Läs mer om avkalkning här.

Experter nära dig

Behöver du hjälp med att välja rätt produkt till ditt kök är du välkommen att kontakta oss här. Vi svarar på dina frågor!