Window spurt
Lösningar / Professionell rengöring /

Rengöring av fönster – steg för steg

Klara och rena fönster kan enkelt uppnås genom att följa stegen för fönsterputsning och använda lämpliga rengöringsmedel och verktyg.

Ingen vill ha smutsiga och oattraktiva fönster. Men att putsa fönster kan kännas som en tråkig och tidkrävande uppgift. Med rätt teknik och utrustning kan dock fönsterputsning vara enkelt och till och med tillfredsställande. Och det finns inget bättre sätt att ge ditt hem eller din arbetsplats en uppfräschning än att ge dina fönster lite extra kärlek och omsorg. För att göra det enklare finns det några saker att tänka på, inklusive val av rengöringsmedel och vilka verktyg som ska användas. Här är några steg att följa för att få dina fönster skinande rena.

Steg 1: Välj rätt väderförhållanden

Att rengöra fönster i direkt solljus kan göra det svårare att få en felfri yta, eftersom medlet kan torka för snabbt. Det bästa vädret för att rengöra fönster är därför molnigt väder eller när fönstren står i skugga. Undvik också att rengöra fönster när det regnar eller när det är hård frost. Se även till att du har tillräckligt med tid. Att putsa fönster tar tid och kräver tålamod och precision. Det är inte något du kan fuska dig igenom, eftersom resultatet syns direkt.

Steg 2: Samla ihop rätt verktyg och rengöringsmedel

För att rengöra fönster behöver man följande verktyg och rengöringsmedel:

  • Tvättlösning
  • Hink
  • Mikrofiberhanddukar
  • Fönstertvätt

Det finns många olika rengöringsmedel på marknaden som kan användas för att rengöra fönster, men se till att välja ett som passar dina behov. Kiilto Pro Window är ett bra alternativ för rengöring av glasytor och är även miljövänligt.

Steg 3: Förbered fönstren

Innan man börjar rengöra fönstren är det viktigt att förbereda dem. Om det finns ett tjockt lager av damm på fönstren eller på fönsterkarmarna, börja med att dammsuga dem först. Rengör också fönsterbrädor och fönsterluckor för att undvika att verktyg smutsar ner fönstren igen.

Steg 4: Tvätta fönstren

Doppa rakan i tvättlösningen och börja tvätta fönstren från det yttersta hörnet uppifrån och ner. Använd en mjuk rörelse och se till att täcka hela ytan på fönstret.

Steg 5: Torka fönstren

Nyckeln är att alltid torka av fönsterrakan efter varje drag – genom detta slipper du vita ränder. Om du behöver rengöra kanterna, använd en ren mikrofiberhandduk för att torka försiktigt och undvika droppar och tvättmedelsrester.

Steg 6: Upprepa vid behov

Om fönstren inte är tillräckligt rena efter första omgången, upprepa processen tills önskat resultat är uppnått.

Svanenmärkta tvättmedel för fönstertvätt

Det finns många olika produkter som rekommenderas för att tvätta fönster, från vinäger och tidningspapper till diskmedel. Men vid professionell städning är det bättre att använda lämpliga produkter för att spara tid och pengar, och undvika problem med skum och behovet av sköljning. Vid utvecklingen av fönsterputsprodukter har man också tagit hänsyn till driftförhållanden, som eventuell frost. Svanenmärkta tvättmedel är ett bra val för miljömedvetna återförsäljare.

Kiilto Pro Window är ett effektivt koncentrat för rengöring av glasytor. Produkten ger utmärkt täckning och hjälper till att avlägsna envisa fläckar. För extra tuffa fläckar rekommenderas Kiilto Pro Window Spurt som sprutas direkt på ytan. Båda produkterna är miljövänliga och svanenmärkta och ingår i Kiilto Pro Natura-serien, vilket gör dem till ett utmärkt val för professionell rengöring.