Debonding on Demand

Lär känna limtekniken som förändrar spelreglerna för byggmaterial och byggsystem.

Kiiltos flaggskeppsinnovation som gör cirkularitet inte bara möjligt, utan också enkelt och energieffektivt

Kiiltos Debonding on Demand (DoD) technology bygger på årtionden av spetskompetens inom industri- och bygglim, samtidigt som det inleder en ny era av cirkulära innovationer. Med sin värmebaserade debonding-teknik möjliggör DoD kontrollerad demontering av element, vilket gör det möjligt att återanvända dem på obestämd tid.


Hur fungerar det?

Liksom traditionella lim är bindemedel baserade på DoD-tekniken starka och bevarar sina vidhäftande egenskaper under samma påfrestningar som deras traditionella motsvarigheter utsätts för. Till skillnad från traditionella lim bevarar dock bindemedlet, på grund av sin innovativa kemiska sammansättning, endast sina vidhäftande egenskaper till önskad nivå, som vanligtvis är 10-20 °C över den maximala driftstemperaturen (MOT). Det ger alltså fortfarande samma funktioner, under samma förhållanden, men kräver mindre energi för att lossa de adhesiva bindningarna än traditionella lim.

Genom att tillföra energi till limsystemet, antingen i form av värme eller genom mikrovågor, förlorar bindemedlet större delen av sin vidhäftningsförmåga när temperaturen når en fördefinierad önskad tröskel över MOT. Detta möjliggör kontrollerad lossning och demontering av element utan att skada dem, vilket innebär att de kan återanvändas på obestämd tid, vilket gör cirkularitet inte bara möjligt, utan enkelt och energieffektivt.

Se debonding on demand-tekniken i aktion:


Tillämpningar

Möbler

Vad man ska göra med trasiga eller omoderna möbler är en gammal fråga. För oss är det självklart att byta ut möblerna, men tidigare generationer investerade i underhåll och reparation av sina möbler och sparade inte bara på naturresurserna och miljön, utan även på sina egna ekonomiska resurser genom att arbeta med det de redan hade till hands. Denna resurshushållning är vad DoD kan erbjuda när det gäller möbler.

”Är grå laminerade byråer på väg att bli omoderna? Värm upp laminatet, lossa det och byt ut det mot önskad färg eller mönster. På så sätt kan du ge din byrå ett nytt liv. Men släng inte ut laminatet, du kan återanvända det när det gör comeback.”

Freja Försäljning – DoD-annons från 2030

Konstruktion

För närvarande gynnar våra byggmetoder inte nedmontering av byggnader element för element, vilket gör det svårt, om inte omöjligt, att återvinna och återanvända material. Men om vi skulle använda ett murbruk eller lim baserat på DoD -teknik, när byggnaden når slutet av sin livstid eller är i behov av en renovering för att leva upp till nya standarder, skulle dess element helt enkelt kunna debonded, och byggnaden monteras isär.

Detta skulle göra det möjligt att byta ut enskilda delar och återanvända byggmaterial, vilket skulle eliminera de stora högar av byggavfall som uppstår vid rivning av byggnader.

Invändiga ytor

Renoveringar måste ske i ökad takt för att hålla jämna steg med de ökande standarderna i byggreglerna, för att inte tala om att majoriteten av byggnadsbeståndet uppfördes under återuppbyggnaden efter kriget och därmed närmar sig slutet av sin livstid. Detta utlöser den största möjligheten att göra vår byggda miljö hållbar på två generationer, även känd som renoveringsvågen. Detta innebär att byggnadsstrukturer och invändiga ytor över hela Europa kommer att behöva bytas ut, vilket kan göra det möjligt för oss att integrera modularitet i vår vardagsmiljö.

Kiilto’s Exempel: DoD kakellim

Eftersom vår expertis också omfattar badrumsprodukter, som tätningsmedel och kakellim, gick vi vidare och skapade det första avtagbara kakellimmet. Medan kakel normalt måste mejslas bort från väggen, vilket bryter av kaklet och skadar de underliggande lagren, kan de med DoD avlägsnas på ett säkert sätt, vilket möjliggör återanvändning av kakel samt en mer resurseffektiv renovering av kaklade ytor.

Den (förhoppningsvis inte så) avlägsna framtiden: Elektronik

I och med den digitala tidsålderns inträde och den exponentiella tillväxten av datorkapacitet måste elektronik bytas ut med några års mellanrum, vilket kan förkortas till månader i framtiden. Detta är ett problem eftersom moderkort och andra komponenter är tillverkade av fossilbaserade material som plast och ädelmetaller som guld, vilka borde återvinnas i mycket högre grad än vad som sker idag.

Men utan möjlighet att demontera dessa komponenter är återvinningsinsatser vanligtvis beroende av att smälta hela den elektroniska komponenten och försöka utvinna råvarorna. Med ett DoD-baserat elektroniklim skulle vi potentiellt kunna återanvända överflödig elektronik, vilket underlättar övergången till en helt digitaliserad ekonomi genom att öka materialförsörjningen genom återanvändning och återvinning.

Övriga tillämpningar

Exemplen ovan är bara några exempel på hur DoD -tekniken kan användas. Om du har några andra idéer eller specifika behov där du skulle vilja använda vår teknik, tveka inte att kontakta oss. Vi vill kunna hjälpa er att införa cirkulära processer i era tillverkningsprocesser och kommer säkert att kunna hitta en lösning tillsammans.


Fortfarande inte övertygad? Se hela presentationen av vår Chief Ecosystem Officer, Raija Polvinen (på engelska)


Kontakt

Raija Polvinen, Chief Ecosystem Officer

raija.polvinen@kiilto.com

+358 40 081 8833

– ”Tillsammans kan vi revolutionera den byggda miljön”