Börja med personlig hygien
God personlig hygien är alltid viktig att tänka på när man hanterar mat och matbeställningar. Händerna måste tvättas tillräckligt ofta med tvål och desinficeras vid behov (t.ex. DAX Alcogel, DAX Clinical, DAX Mildtvål). Det rekommenderas också att ge kunder möjlighet att använda handdesinfektion vid entrén.
Hälsosam hud är det bästa skyddet mot virus, och att återfukta händerna (t.ex. DAX Professional Handcreme oparf.) hjälper till att hålla huden intakt och bekämpa smittämnen. Skyddshandskar kan också användas, men de måste bytas tillräckligt ofta och alltid när man byter arbetsmoment. Smutsiga skyddshandskar sprider orenheter och äventyrar säkerheten för både personal och kunder.
Rengöring för säkerhet
För grundläggande rengöring används milt alkaliska rengöringsmedel (t.ex. Kiilto Forte, Kiilto Plusclean) eller andra rengörings- eller desinfektionsmedel som normalt används vid städning (t.ex. Kiilto Antibact). Rengör alltid från de renaste till de smutsigaste områdena. Vid rengöring ska särskild uppmärksamhet ägnas åt ytor i avhämtningsområdet (disk, kortterminaler osv.) samt alla ytor som ofta berörs, som dörrhandtag, bordsytor och strömbrytare. Använd desinfektionsmedel vid behov. Separata uppsättningar av utrustning bör användas för kundområden och personalutrymmen, och utrustningen måste rengöras noggrant efter användning.
Att tänka på vid hemleveranser
Om restaurangens egen personal levererar mat måste de instrueras om god hygien, och det måste göras möjligt. Transportlådor, betalterminaler med mera ska hållas rena och desinficeras vid behov. Färdiga produkter är lätta att ta med; rengöringsmedel som Kiilto Superquick Spurt och desinfektionsmedel som Kiilto Easydes Spray är bra alternativ. Färdiga lösningar möjliggör också rengöring utanför lokalen.